Un pacient din Londra, a doua persoană din lume vindecată de HIV. Potrivit Associated Press, pacientul a fost supus unui transplant de celule stem. El ar putea fi a doua persoană din lume care a scăpat de virusul imunodeficienței umane (HIV), ce provoacă SIDA. Medicii au înregistrat un prim succes în cazul lui Timothy Ray Brown, un pacient american tratat în Germania, care, la 12 ani de la transplant, nu prezintă în organism HIV. Brown, cunoscut ca „pacientul din Berlin”, a fost – până la bărbatul din Londra – singura persoană despre care se crede că a scăpat de infecția cu HIV în urma unui transplant de celule stem.
Pacientul din Londra, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost supus transplantului de celule stem în 2016, iar, de 18 luni, trăiește fără medicație anti-HIV, virusul părând a fi absent din organism. Însă cercetătorii spun că un astfel de transplant este periculos și a eșuat în cazul altor pacienți. Terapia nu este una practică, întrucât numărul persoanelor infectate cu HIV la nivel mondial este de ordinul milioanelor.
Totuși, cel de-al doilea caz arată faptul că vindecarea lui Brown nu a fost un accident și că terapia poate funcționa, a spus Keith Jerome, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, SUA, specialist în domeniu. Acesta a mai spus că procedura ar putea sta la baza unei terapii mai simple, care să poată fi folosită la nivel mai larg.
Pacientul din Londra a fost diagnosticat cu HIV în 2003 și a început să ia medicamente pentru controlarea infecției abia în 2012. Nu se știe de ce a așteptat atât de mulți ani pentru a face tratament anti-HIV. În 2012 a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin – un cancer al sistemului limfatic. Pacientul a fost de acord să fie supus unui transplant de celule stem pentru a scăpa de cancer în 2016. Medicii au găsit un donator cu o dublă copie a unei mutații genetice care oferă în mod natural o rezistență la HIV. Aproximativ 1% din descendenții europenilor nordici au moștenit această mutație de la ambii părinți și sunt imuni la HIV.
„Un eveniment improbabil”, a declarat Ravindra Gupta, de la Colegiul Universitar din Londra, coordonatorul studiului. „Acesta este motivul pentru care nu a fost observată mai frecvent (mutația genetică, n.r.)”, a explicat acesta.
Transplantul a modificat sistemul imunitar al pacientului din Londra, inducându-i mutația genetică și oferindu-i rezistență la HIV.
Pacientul a întrerupt în mod voluntar terapia antiretrovirală, pentru a vedea dacă virusul imunodeficienței umane îi va reapărea în organism. Acesta trăiește de 18 luni fără medicație anti-HIV.
Pacienții infectați cu HIV fac tratament pe viață pentru a controla virusul, iar, după întreruperea terapiei, acesta reapare în organism cam în două-trei săptămâni. Brown a declarat, luni, pentru Associated Press, că i-ar plăcea să îl cunoască pe pacientul din Londra și să îl încurajeze să iasă de sub protecția anonimatului. „Ar fi foarte util pentru știință și le-ar da speranță pacienților diagnosticați cu HIV, oamenilor care trăiesc cu HIV”, a spus acesta.
Transplantul de celule stem este o procedură destul de dificilă, care debutează cu radioterapie și/ sau chimioterapie pentru a distruge sistemul imunitar existent astfel încât acesta să poată fi înlocuit cu unul nou. Pot apărea și complicații, de exemplu, Brown a fost supus unui al doilea transplant de celule stem după ce a fost din nou diagnosticat cu leucemie.
Comparativ cu Brown, pacientul din Londra a fost supus unei chimioterapii mai ușoare, nu a mai făcut radioterapie și a avut doar o ușoară reacție secundară după transplant. Studiul privind cel de-al doilea pacient care pare vindecat de HIV a fost publicat, luni, în revista Nature.